Foto gemaakt door Bart Heemskerk
Van 28 mei tot en met 5 juni doet New Life Choir Groningen mee aan de jaarlijkse actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In totaal collecteren 1182 organisatie in het hele land om geld op te halen voor lokale cultuur en natuur. De collecte is dit jaar voor de tweede keer mobiel, via appjes, mailtjes en social media. De opbrengst van de actie is voor de organisaties die actievoeren. New Life Choir Groningen voert actie om het koor verder te brengen met een nieuwe videoclip, liederen en muzikale theaterprogramma’s.
Wij zijn een koor bestaande uit gevluchte Syriërs. Het koor is opgericht door een aantal van ons die elkaar voor het eerst ontmoetten in de Groningse noodopvang voor asielzoekers in Groningen in 2015. We willen met ons koor een positieve boodschap uitdragen over Syrische vluchtelingen. Stuk voor stuk hebben we een verhaal over wat we hebben moeten doorstaan door de verschrikkelijke oorlog, maar we zijn ook dankbaar om nu hier veilig in Nederland te kunnen zijn. We kijken graag vooruit en zijn volop bezig onze weg te vinden in onze nieuwe maatschappij. Kijk voor meer informatie over ons op ons website www.newlifechoir.nl.
Ons publiek bestaat uit zowel Nederlanders als vluchtelingen die de verbinding met elkaar en met ons zoeken. We werken graag samen met andere organisaties en koren om goede doelen te ondersteunen. We zetten ons samen in om de vluchteling een gezicht te geven en hulp te bieden. In de afgelopen jaren hebben we meegewerkt aan benefietconcerten van Sounds of Change, het UAF, Talencentrum, Colourful Het Hogeland en Groningen Verwelkomt.
We oefenen wekelijks onder leiding van het dirigentenechtpaar Karoun Baghboudarian (repetitor) en Rani Elias (koordirigent). Ze zijn ook een paar jaar geleden gevlucht uit Syrië. Hier in Nederland hebben ze in 2018 hun masterstudie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen afgerond. Beide zijn professionele muzikanten die in Syrië werkzaam waren.
We merken dat het koor inspirerend en hoopgevend is voor de luisteraar. Zowel vluchtelingen als Nederlanders worden geraakt door onze optredens. Koorleden schrijven zelf hun eigen liederen, raps en gedichten in het Nederlands. Ook is het koor bezig met het vertalen van bekende Nederlandse liederen naar het Arabisch of andersom zodat we bekende stukken in andere talen ook kunnen uitvoeren. We merken dat dit verbinding brengt tussen beide culturen.
Het koor heeft niet alleen een positief effect op het publiek. Het werkt ook onderling motiverend en inspirerend. Dat we allemaal hebben moeten vluchten, schept een band, herkenning en erkening. Sommige leden hebben al een opleiding afgerond en hebben een baan gevonden in Nederland. Deze leden inspireren de anderen om ook hun positieve bijdrage te leveren. Wij willen met onze activiteiten andere vluchtelingen ook verder inspireren en motiveren om iets positiefs van hun leven in Nederland te maken. Daarom houden we graag lezingen en organiseren workshops over integratie.
We treden regelmatig op met als voorlopige hoogtepunten een optreden in Paradiso met onder andere Blaudzun, Claudia de Breij en Caro Emerald en een optreden met gemengde koren voor het koningsechtpaar tijdens de koningsdag 2018 op het Waagplein in Groningen. We hebben verzoek van RTL 4 ook deelgenomen aan het tv-programma Holland Got Talent. Ons optreden was te zien tijdens één van de liveshows in februari 2019 op RTL 4. We hebben in 2020 opgetreden voor Koning Willem-Alexander ter ere van 80 jarige jubileum van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Op 10 mei 2021 traden we op voor Koningin Maxima in Bourtange ter ere van haar 50ste verjaardag.
Met uw steun hopen we onze nieuwe plannen te realiseren met het ontwikkelen van een nieuwe videoclip, liederen en muzikale theaterprogramma’s waarin de verbinding met onze Nederlandse cultuur volop de aandacht krijgt.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Ieder jaar collecteren honderden organisaties voor hun vereniging én voor het Cultuurfonds. Vorig jaar is de actie voor het eerst mobiel georganiseerd: geen bussen en collectanten meer langs de deur. Het Cultuurfonds gaat op diezelfde voet verder. Het is veiliger voor de collectant én makkelijker voor de organisatie. Er is nog steeds grote noodzaak om lokale cultuurorganisaties te steunen. Vandaar dat het Cultuurfonds de hele netto weer teruggeeft aan de organisaties die collecteren.